05.07.2013

Комедийната пиеса на ирландският и британски  драматург и  Оскар Уайлд “Колко е важно да бъдеш сериозен” бе  представена на английски език от театралният състав към езиков център “Марконис” тази вечер в малък салон на Народно читалище “Хр. Ботев 1884”.

„Аз много се вълнувам и каквото ида кажа в момента ще бъде абсурдно, затова само мога да кажа аплодисменти за тях“. Така Управителят на „Марконис“ Николай Николов оцени представянето на учениците, видимо удовлетворен след края на пиесата. За първи път той бе част от публиката. Досега Николов наравно със своите възпитаници  участва в различни мероприятия на сцената от самото създаване на „Марконис“

Защо точно пиеса на Оскар Уайлд? На този въпрос Николов отговори, че именно този писател е любим на самия него, а и на много от неговите ученици.Добрата новина е, че много от тях заобичаха Оскар Уайлд и подобни автори, благодарение на библиотеката в „Марконис“, защото тя е пълна с класически книги, които са адаптирани за различните нива. Самото заглавие на тази комедия „Колко е важно да си сериозен“ показва много неща и в контекста на самата пиеса се намират много забавни моменти от това, че има сериозност. Напоследък сме станали прекалено сериозни, не обръщаме внимание на забавните неща в живота, но понякога нашата сериозност е много комична“. ТакаНиколай Николов обясни, че пиесата показва как разделението на класите по времето на британския драматург през 19 век се наблюдава и в днешно време.

В ролите видяхме изявени младежи не само в езиковото училище, а и в своите общообразователни училища, участвали неведнъж и в различни училищни инициативи.Никола Григоров показа образа на Мистър Джак Уъртинг, Адела Осман игра Мистър Елджернон Монкрийф, Розалия се превъплъти в Сесили, сестра и Цветинка
Маринова (с която са близначки) бе Гуендълин, Йонка Вутева и Мария Могилска играха съответно  Лейди Брекнъл и Мис Призм, Любомир Антонов – Кенън Чесюбъл, а Йоанна Пантелеева представи не едсн, а два образа  – на Лейн и Меримън.

След края накомедийната пиеса, Никола Григоров изненада Управителя на „Марконис“ с нещо непредвидено в сценария, а именно великолепно изпълнение на оперната ария „Карузо“.

Пиесата “Колко е важно да бъдеш сериозен”  е част от театрален проект, който продължава вече една учебна година. Тази вечер представлението финализира този проект, обясни Управителя на „Марконис“. Това е един пилотен проект, с който езиковия център  иска да докаже по научен начин,ч е развиването на комуникативните умения може да се случва чрез театрални техники в сериозен вариант. „Целта е да покажем, че с театрална дейност могат да се повишават интерактивните говорни умения и смятам, че почти сме го доказали“. Това е втора пиеса в рамките на проекта, след като учениците на „Марконис“ реализираха авторска пиеса на Николай Николов по време на традиционния Маскен бал, озаглавена “Снежанка и седемтте джуджета“, представена също изцяло на английски език.

Една от най-забавните творби на „присмехулника“ Оскар Уайлд представя недоразуменията, нарушили хармонията в две влюбени двойки, когато се оказва, че и двамата мъже са се представили с едно и също име, което на всичкото отгоре представлява игра на думи (от англ. „ърнест”, т.е. сериозен). В провинциална Англия от края на ХIX век, викторианските нрави са подложени на къде по-хаплив, къде незлоблив присмех, характерен за изтънчения вкус и добрия усет за човешката природа на господин Уайлд.
Оскар Уайлд обичал да повтаря: “Изкуството е единственото сериозно нещо на този свят, а творецът – единственият човек, който никога не е сериозен”.
“Колко е важно да бъдеш сериозен” е най-виртуозно забавната комедия на Уайлд. Сюжетът на пиесата се завърта около сърдечните вълнения на две млади аристократични двойки. В преследване на любовта си те устремно прелитат през комични недоразумения и абсурдни препятствия. Например – играта с името Ърнест (в превод на български – сериозен), което се оказва абсолютно условие за взаимна щастлива любов…Или пък – как в едно благородно английско семейство ще влезе млад мъж с неизвестен произход, за когото се знае само, че е намерен в пътна чанта в гардероба на гара “Виктория”…Всички участници в тази несериозна игра със сериозни неща са остроумни, духовити, преизпълнени с ведро желание за живот и щастие. Елегантен каприз на случайността, която си играе с любовта…


Комедийна пиеса  е изпълнена е за пръв път в театъра „Сейнт Джеймс“ в Лондон на 14 февруари 1895 г. Пиесата многократно е филмирана за телевизията и за киното. Сред известните адаптации за широк екран са филмът „Колко е важно да бъдеш сериозен” от 1952 г., версията от 1992 г. на Кърт Бейкър, в която действието се развива в САЩ, както и едноименният филм от 2002 г. на режисьора Оливър Паркър, с участието на Колин Фърт, Рупърт Евърет, Джуди Денч и Рийз Уидърспуун.