31.03.2015

Артистизъм, оригиналност, староанглийски, заслужени аплодисменти и овации – това беше атмосферата по време на Шекспировата вечер – седмата от поредицата инициативи по повод десетата годишнина на “Марконис”.

Под ръководството на амбициозната си и напълно отдадена на мисията на “Марконис” преподавателка Цецка Кирилова, учениците от нива CS, DS, FCE и CAE изумиха с представянето си гостите на арт събитието тази вечер, които едва се побраха в “Синьото Кадифе” – мини-театралната зала на езиковия център.

Клаудия Дачева и Йоан Андреев запознаха публиката с биографията на Уилям Шекспир и дадоха старт на сценичната изява на Пенка Якимова, която изрецитира един от най-известните сонети на емблемата на английската култура. И това беше само загрявката преди истинската кулминация – откъс от пиесата “Ромео и Жулиета” (сцената с балкона), която майсторски беше представена от Стоян Клюнков и Ванеса Вайкова. Превъплъщавайки се в образите на вечните символи на невъзможната любов, Стоян и Ванеса превърнаха вечерта в една неочаквана изненада. По-малките им съученици, които също бяха в залата имаха уникалната възможност да чуят как звучи езикът на Шекспир и очаквано се опитваха да търсят аналогии със съверменната му форма.

Финалът на сцената беше още по-изумителен, тъй като “влюбените” персонажи съвсем спонтано изтанцуваха модерен танц, сякаш за да направят връзка между непреходните чувства от “тяхното” време и днешния ден.

Сред гостите на събитието имаше и родители, някои от които взеха думата след края на тържеството и изразиха възторга си от видяното. Висока оценка за представянето на обучаваните на сцената дадоха и техните преподаватели, както и Управителят на “Марконис” Николай Николов.