22.11.2015

Управителят на “Марконис” се завърна от провелата се в Ница на 19-21 ноември, 2015 г. годишна среща на EAQUALS, международната организация за оценка и акредитация на качеството в езиковите услуги или “елитният клуб”, както често е назовавана от членовете си. Пленарните лектори на срещите и конференциите на EAQUALS традиционно са изявени методици и професионални презентатори, най-често автори на учебници и чуждоезикови методологии от университетските среди в Европа, Съединените Щати и Канада. Тази година пленарните доклади бяха изнесени от д-р Ричард Роснър, Председател на EAQUALS и д-р Дениз Екен, от Университета Сабанджъ.  

Участниците и презентаторите на форумите на EAQUALS са акредитирани, асоциирани или индивидуални членове на организацията, както и всички акредитирани от нея международни инспектори по качеството в езиковото обучение.

Освен Управителят на “Марконис” Николай Николов, индивидуален член на EAQUALS от м. април 2015 год., другите двама представители на страната ни бяха Върбинка Хаджидимитрова, Академичен директор на “Аво – езиков и изпитен център”, София и акредитиран инспектор на EAQUALS, както и Мила Ангелова, Академичен мениджър на “Аво – езиков и изпитен център”, София и зам. Председател на EAQUALS.

Работните срещи, семинари и презентации по време на форума на френската ривиера включваха актуални теми в областта на чуждоезиковото обучение в глобален и локален контекст, които провокираха дейно участие и ползотворни дебати от страна на участниците от над 25 държави. Организаторите се бяха погрижили и за социалната програма, която включваше полудневен тур на Ница. Това даде възможност на делегатите да се запознаят с ключови моменти от историята на френската ривиера и да се насладят на красотите на стария град на Ница.

През новата 2016 година предстоят следващите международни събития на EAQUALS – Международна конференция в португалската столица Лисабон (21-23 април), която ще отбележи 25-ия юбилей на престижната организация, както и годишната среща на EAQUALS във Флоренция, Италия (24-26 ноември). Основната цел на тези международни форуми е да се сподели ценен опит и иновативни практики между колегите в областта на лингвистиката и чуждоезиковото обучение, които впоследствие да прилагат наученото в контекста на собствените им чуждоезикови образователни институции.