30.05.2016

Управителят на Езиков Център “Марконис” Николай Николов взе участие като презентатор в провелата се на 25-27 май т. г. международна конференция в Сингапур – 5th CELC Symposium, която премина под наслов “Подсилване на връзките в обучението по английски език като чужд. Педагогика, дисциплини, култури.” Организатор на форума беше най-престижното висше учебно заведение на азиатския континент – Националния Университет на Сингапур, който според рейтинга си за 2015 година е и в топ 20 на най-добрите университети в света.

Презентацията на г-н Николов беше на тема T.I.M.E. for authentic drama in the classroom” (T.I.M.E. за автентична драма в класната стая). T.I.M.E. е съкращение на Teenodrama Interactive Method in English (Интерактивен метод на тийнодрамата на английски език) – методът на Н. Николов, резултат от проведен от него научен експеримент в Езиков Център “Марконис”, който цели развиване на интерактивните говорни умения при тийнейджърите, изучаващи английски език като чужд, посредством преподаване на езика цел (английски) на професионални театрални техники, базирани на Системата на Константин Станиславски.

Презентацията на Управителя на “Марконис” премина под формата на едночасов уъркшоп, в който активно участие взеха доброволци от академичната публика. Участниците имаха възможността лично да приложат и да изпитат някои от театралните техники, които доказано развиват интерактивните говорни умения на подрастващите изучаващи английски език като чужд. И този път сесията на Николов беше бурно аплодирана след финала й, а авторът на T.I.M.E. получи комплименти от много свои чуждестранни колеги относно оригиналността на разработения от него проект, както и от формата на представянето му.

Елитният симпозиум събра над 300 изтъкнати специалисти по чуждоезиково обучение от Европа, Азия, Северна Америка и Австралия, които имаха възможността да избират между семинари, практически сесии (под формата на уъркшоп), пленарни сесии и панелни дискусии, представени от над 100 презентатори. Пленарни докладчици бяха проф. Суреш Канагараджа (Pennsylvania State University), проф. Риуко Кубота (University of British Columbia) и проф. Пол Мацуда (Arizona State University).

През изминалите няколко месеца методът на Николай Николов (T.I.M.E.), който през 2015 получи номинация за “Оскар” за иновации в обучението по английски език от Британския Съвет в Обединеното Кралство, беше представен от автора му и на научни конференции в Московския Държавен Университет, Университета Оксфорд, Университета Джорджтаун във Вашингтон, Сорбоната в Париж и в редица други елитни висши учебни заведения в Европа, Азия и Северна Америка.