23.02.2016

Управителят на Езиков център „Маркoнис” Николай Николов участва като презентатор в международната годишна конференция на ELT Ireland – ирландската професионална организация на преподавателите по английски език като чужд.Форумът се проведе на 20 – 21 февруари в Dublin City University в ирландската столица. Темата на международното събитие беше: „Качество в обучението по английски език за всички – от малки до големи обучавани”. Презентацията на Н. Николов бе озаглавена „T.I.M.E. – изпитана рецепта за успех в комуникацията на английски език като чужд”.

По време на четиридесетминутната си сесия Н. Николов разкри същността на разработения от него метод T.I.M.E. (Teenodrama Interactive Method in English), който миналата година му донесе номинация от Британския Съвет в Обединеното Кралство за наградите ELTons (“Оскари” за иновации в обучението по английски език): развиване на интерактивните говорни умения при тийнейджърите, изучаващи английски език като чужд, посредством преподаване на езика цел (английски) на професионални театрални техники, базирани на Системата на Константин Станиславски. Николов успя и умело да включи участници от публиката в импровизиран уъркшоп. Така подиумът на конферентната зала се превърна в „театрална сцена”, на която конферентни делегати от различни националности се докоснаха до сценичните дейности, които обучавани подрастващи от „Марконис” изпълняваха в продължение на няколко месеца в рамките на експерименталния период на метода T.I.M.E., стартирал преди три години.

Н. Николов получи поздравления от участниците в сесията му, като не малко от тях проявиха сериозен интерес към проекта и в неформални разговори след презентацията обсъдиха възможностите за презентиране от страна на Управителя на езиковия център в Ботевград на методологията T.I.M.E. в родните им страни и евентуално адаптиране на дейностите й в различни културни контексти. Подобно участие предстои на г-н Николов в Истанбул в средата на март т. г., за което получи покана от свой колега – академичен директор на голяма верига училища в Турция, който беше един от участниците в предишен уъркшоп на Управителя на “Марконис” в Испания миналата година.

Сред водещите презентатори на конференцията бяха автори на методическа литература и изтъкнати специалисти в областта на чуждоезиковото обучение като Мари Делани, Сю Палмър и Хари Качън. Николай Николов беше единственият българин презентатор на форума.