18.05.2017

Управителят на Езиков Център “Марконис” д-р Николй Николов се завърна от белгийската столица, където на 13 май се проведе международната конференция BELTA Day 2017 – традиционен престижен форум в областта на обучението по английски език като чужд, организиран от BELTA (Белгийската асоциация на преподавателите по английски език).

Тазгодишната конференция мина под наслов “Теорията в практиката” и събра в базата на UniversityCollegeOdisee в сърцето на Брюксел над 240 делегати от цял свят, които имаха удовоствието да участват в над 25 конферентни сесии, поднесени от презентатори от над 15 държави от Европа, Азия и Северна Америка.

Пленарен докладчик в конференцията  беше проф. Дейвид Кристал – безспорен “гуру” в чуждоезиковото обучение, един от топ лингвистите в света, с огромен брой публикации и научни лингвистични издания, сред които “Кеймбриджка енциколопедия на езика” (The Cambridge Encyclopedia of Language), “Оксфордски речник на оригиналното Шекспирово произношение” (The Oxford Dictionary of Original Shakespearean Pronunciation) и много други. Проф. Кристал буквално “омагьоса” с таланта и ерудицията си научната публика с двете си пленарни сесии, които очаквано завършиха с бурни аплодисменти и овации.

Д-р Николай Николов участва като презентатор с 45-минутен уъркшоп, озаглавен “Stanislavski’sSystemintheESLClassroom” (“Системата на Станиславски в чуждоезиковата /англоезична/ класна стая”). Д-р Николов представи иновативния си метод T.I.M.E. (TeenodramaInteractiveMethodinEnglish), базиран натеатралната система на бащата на съвременния театър К. С. Станиславски и прилаган в обучителния контекст на развиването на  интерактивните говорни умения на юноши, изучаващи английски език като чужд на нива В2 – С1 според Общата европейска езикова рамка. Уъркшопът на д-р Николов беше компилация от теоретични факти и практически упражнения, които запознаха научната публика с основните аспекти на метода T.I.M.E., който през 2015 г. донесе на автора му номинация за най-престижните награди на Британския Съвет в Обединеното Кралство в областта на чуждоезиковото обучение – ELTons (Оскари за иновации).

Миналия месец (21 – 22 април, 2017 г.) д-р Николов взе участие и в международната конференция ELTRIA (1st International ELT Research in Action Conference), органзирана от и провела се в Университета на Барселона. Презентацията на Управителя на “Марконис” на този форум беше озаглавена “T.I.M.E. – A Powerful ESL Drama Tool”    (“T.I.M.E. – мощен инструмент за прилагане на драма техники в чуждоезиковото обучение по английски език”).

Досега интерактивният метод на тийнодрамата за преподаване на английски език като чужд на юноши (T.I.M.E.) е бил представен на огромен брой международни форуми по чуждоезиково обучение в Европа, Азия и Северна Америка в престижни образователни институции като Университета Оксфорд, Московския Държавен Университет, Университета Джорджтаун във Вашингтон, Сорбоната, Националния Университет на Сингапур и др.