29.03.2017

Управителят на Езиков център “Марконис” се завърна от чужбина след две последователни участия в престижни международни форуми, на които представи разработения от него метод T.I.M.E. (метод за повишаване на интерактивните говорни умения на юношите, изучаващи английски език като чужд, посредством преподаване на езика-цел /английски/ на професионални театрални техники, базирани на Системата на Константин Станиславски).

Първият лингвистичен форум беше под формата на международен конгрес, провел се на 15 – 17 март, 2017 г. в Ню Делхи , Индия и организиран от FILLM (Международната федерация за модерни езици и литератури), една от международните асоциации на ЮНЕСКО (Организацията на Обединените Нациизаобразование, наука икултура). Домакин и съорганизатор на събитето беше Университета на Делхи, в лицето на доц.  д-р Менакши Бхарат. Конгресът беше под наслов “Познатото и екзотичното в езика и литературата” и събра учени главно от университетските и изследователските лингвистични среди от над 20 държави от цял свят. Сред пленарните докладчици бяха проф. Е. Боехмер, проф. А. Кидуай, проф. К. Девадаусан.

Презентацията на д-р Николай Николов беше озаглавена “T.I.M.E. драмата – екзотичното и познатото в комуникацията в класната стая”, която предизвика особен интерес поради естеството на проекта и оригиналното и емоционалното му представяне, включващо и елементи на уъркшоп с непринуденото участие на доброволци от академичната публика.

Второто последователно участие на д-р Николов беше на Международната конференция в Московския Държавен Институт по Международни Отношения, провела се на 24 – 25 март, 2017 год. в руската столица под наслов “Магията на иновациите: нови измерения в лингивистиката и чуждоезиковото обучение”. Сред пленарните докладчици бяха академични светила като Н. Викторович Иванов, Р. Марджори, Н. Анатолиевна, Г. Евгениевна, А. Бас.

Презентацията на д-р Николов беше озаглавена “Системата на Саниславски в T.I.M.E.”, като акцентът на представянето беше спецификата на театралната система на бащата на съвременния театър К. С. Станиславски и употребата на основните й аспекти в контекста на обучението на юноши по английски език като чужд на нива В2 – С1 според Общата европейска езикова рамка.  

Продуктът T.I.M.E. или Teenodrama Interactive Method in English (интерактивен метод на тийнодрамата за преподаване на английски език като чужд на юноши) през 2015 год. донесе на автора му номинация за най-престижните награди на Британския Съвет в Обединеното Кралство в областта на чуждоезиковото обучение – ELTons (Оскари за иновации). Досега пректът T.I.M.E. на д-р Николов е бил представен на внушителен брой международни форуми по чуждоезиково обучение в Европа, Азия и Северна Америка в някои от най-престижните образователни институции, сред които Университета Оксфорд, Московския Държавен Университет, Университета Джорджтаун във Вашингтон, Сорбоната, Националния Университет на Сингапур.