21.12.2011

Ботевград е единственото място в страната, където в навечерието на Коледа си дават среща исторически , литературни и филмови герои, митологични същества и съвременни образи. Приказни феи, принцеси, Пипилоти, демонични същества  и вещици,  малки дяволчета и красиви ангели, пингвини и мишлета, пирати, купидони, арабски шейхове, снежанки и джуджета и дори футболната звезда на червените дяволи Чичарито се разходиха по червения килим  на седмия Маскен бал на Езиков център „Марконис”.  Неузнаваеми в маскарада бяха не само учениците, но и техните преподаватели и родители. Заредени с карнавално настроение, всички очакваха гвоздея на вечерта – управителя на езиковия център.  Мускетарят Николай Николов и дамата на сърцето му Поли слязоха от  лимузина Ролс Ройс, развявайки  знамето на училището.  Под звуците на Общински духов оркестър, пред  хотел „Ботевград” се изви половинкилометрово дунавско хоро.

Същинският купон стартира минути по-късно в ресторанта на хотела, където стотиците гости, сред които и председателят на Общинския съвет Йорданка Лалчева, бяха посрещнати от музикантите от Младежкия духов оркестър и мажоретния състав. Тази година учениците сами бяха режисирали програмата с елементи от съвременния градски живот и различни музикални стилове, а за най-бързо мислещите на английски език Дядо Коледа щедро развърза чувала с подаръци.

После и малки, и големи се впуснаха в луди танци до среднощ.

„Когато това, което работиш не е бизнес, а мисия, всичко е възможно. Преди седем години в най-смелите си мечти, не си представях това, което днес се случва. Децата са ентусиазирани, очакват го, искат това събитие, което им показва, че животът не е само сив, а може да бъде и различен от типичното, от конвенционалното, от баналното. Учениците имат жажда за различност и нужда да покажат, че не са определени субекти на живота, а творци, артисти, ярко изразени индивидуалности .  Това им помага да станат по освободени и креативни и в същото време поставя акцента на езиковото обучение.

Най-важното е в моменти на духовна криза да се инвестира не само финансово, а интелектуално в духовното развитие на ученици и подрастващи. Това събитие не е реклама. Парите са само средство и по – важно от това да се използват, за да бъде давана радост на децата, няма”, сподели пред наш репортер Николай Николов.

Той  изрази признателност  на всички свои приятели, знайни и незнайни спонсори, благодарение на които през годините Маскеният бал на „Марконис” се превърна в общоградски празник.  Събитието  е представено на три международни конференции, за него знаят в повече от 10 европейски държави.  Карнавалът впечатлява преподаватели и методисти с ефекта върху публиката, като ги оставя изумени как в един малък български град, ученици, родители, преподаватели  и управляващи са обединени от едно такова събитие.