21.06.2012

За пореден път на 18.06.2012 год. големият салон на Читалище “Христо Ботев” се “пукаше по шевовете”  по време на традиционното тържество на Езиков Център “Марконис” в края на всяка учебна година. Този път за изненада на присъстващите то започна с кратко видео специално изготвено от Кабелна Телевизия Ботевград – медиен партньор на “Марконис”.

Видео филмът маркира ключовите събития от изминалата учебна 2011-2012 година  – двете изпитни сесии за изпитите на Кеймбридж и Пиърсън проведени в училището, на които се явиха над 120 възпитаници на Марконис, традиционният маскен бал (реализиран за 7-ми пореден път през декември, 2011), както и акценти от церемонията в Лондон по връчване на наградите ELTons 2012 – “ОСКАРИ” за иновации в обучението по английски език.

През април, 2012 год. “Марконис” стана първото българско училище номинирано за престижните награди в десетгодишната им история и така се нареди до имена като Cambridge University Press, Oxford University Press, Pearson, Delta Publishing, Macmillan и др.

Стотици гости, родители, ученици и приятели на “Марконис” успяха да се насладят на последвалата забавна шоу-програма, която не случайно бе озаглавена Jukebox”. Главният герой на сюжета – префърцунената баба Чикита (в изпълнение на Тодор Цеков, група -2) заедно с още над 50 участници поднесоха на публиката коктейл от комични ситуации с привкус на балкански нрави, ухание на пролет и дресинг от танци и песни, разбираемо изпълнени основно на английски език и на живо.

Несъмнено обаче “гвоздеят на програмата” бе изпълнението на живо на “Месечина” (Горан Брегович) от Никола Григоров, група DS3 под съпровода на Общинския Духов Оркестър и закачливия кръшен танц на 8 “баби” (момчета от групи DS и ) Те буквално “взривиха” залата с абсолютно заслужените аплодисменти от страна на публиката.

Близо тричасовата програма продължи с появата на най-малките възпитаници на “Марконис” – учениците от групи Pr-J и AJ – които облечени в тоги с логото на любимото им езиково училище, под звуците на химна на “Марконис”, съпровождани от трима знаменосци и преподавателите в езиковия център гордо изпълниха сцената пред родителите си, за да получат сертификатите си за завършено езиково ниво. За радост на всички гости 26 ученици от тях получиха сертификати с пълно отличие, както и предметни награди под формата на английски книги съобразени с езиковото  ниво на обучаваните.

Традиционната награда “Учител на годината-2012” за първи път получиха двама преподаватели по английски език – г-жа Дияна Ганева и г-н Нийл Уотърс – англичанинът преподаващ вече трета година в “Марконис”. Г-н Уотърс получава почетното звание “Учител на годината” за втори път. Абсолютният шампион по брой получени награди обаче си остава г-жа Румяна Видинова – преподавател  по английски език в детските нива, която е трикратен носител на Почетно Звание “Учител на годината”, както и на специалната награда “Заслужил учител на Марконис”. На това шоу г-жа Видинова успя да увеличи колекцията си от награди с още една – Почетно Звание “Госпожа творчески порив – 2012”.

Призът “Ученик на годината 2012” повече от заслужено бе спечелен от Мария Симеонова Петкова, ученичка от група AS3, която си тръгна от шоуто с чисто нов велосипед. На победителите в преподавателските категории освен почетни плакети бяха връчени и предметни награди – луксозна подвижна масичка за сервиране на коктейли на г-н Уотърс, стилен сервиз за кафе на г-жа Ганева и палатка за най-големия планинар в “Марконис” – г-жа Видинова.

Определено най-щастливи от всички обаче бяха 36-те ученици, които получиха дипломите си от Университета Кеймбридж. Те им бяха връчени от г-н Ивайло Савов – Мениджър “Изпитна дейност” в Аво-Бел – отворен изпитен център за изпитите на Кеймбридж, с който “Марконис” си партнира от две години насам.

До деня на шоуто бяха известни общо 47 резултата на кандидати от “Марконис” явили се на изпитите на Кеймбридж. Пълните отличници са 14 ученици, а броят наоценките между Отличен 5.50 и Отличен 6.00 (модефицирани по шестобалната система) е 36 бр., коетоправи общо 76.6% отличници от общия брой.

Средният успех на въпросните 47 кандидати е Отличен 5.64.

В “Марконис” очакват още 77 резултата – една част от които на изпитите Пиърсън, а останалите на Кеймбридж.

Цветя и поздравителни адреси бяха получени от Кмета на Община Ботевград г-н Георги Георгиев и от Председателя на Общински Съвет Ботевград г-жа Йорданка Лалчева.

Управителят на училището Николай Николов поздрави всички участници и гости на тържеството и изрази искреното си задоволство от отличните резултати на учениците, като им пожела още по-големи успехи занапред.

Учебните занятия  за новата учебна 2012-2013 год. започват на 17 септември, 2012 г., а от 15 август, 2012 г. започва официалното записването за новата учебна година в “Марконис”, обявиха от ръководството на училището в края на тържествената програма.