16.09.2012

Традиционното тържествено откриване на новата учебна 2012/2013 година в Езиков Център “Марконис” за пореден път се превърна в истински празник, въпреки дъжда. “Няма съмнение, че това е Божи знак, че ще ни върви по вода през новата учебна година” бяха думите с които Управителят на елитното частно училище Николай Николов започна поздравителното си слово към многобройната публика на събитието. Николов направи аналогия с официалното откриване на обновената база на “Марконис” през 2007 год., която бе осветена лично от Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил. И тогава цял ден на (14 септември, 2007год.) Кръстовден валеше проливен дъжд и той спря само докато траеше церемонията по освещаване на училището под появилата се на небето дъга.

  Тази година тържественият водосвет за здраве и благоденствие на екипа и учениците на “Марконис” бе отслужен от отец Борис, който изтъкна значимостта на образованието и знанията въобще, като заяви, че “Марконис” безспорно е едно от най-добрите езикови училища в Ботевград и региона. И е прав, защото само през изминалата учебна 2011/2012 год. 124 ученици на училището се явиха и успешно издържаха международно-признатите изпити на Университета Кеймбридж и на Пиърсън. От кандидатите на “Марконис” няма нито един скъсан, а отличните оценки са над 60%.

В приветственото си слово Управителят на “Марконис” с нескрито задоволство от постигнатото през изтеклата учебна 2011/2012 година заяви, че учениците в езиковия център са завоювали три големи победи – 2 от които е стопроцентовата им успеваемост на изпитите на двата независими изпитни борда – на Университета Кеймбридж и на Пиърсън. А третата, но не и по значимост е постигнатият успех на “Марконис” през месец май, 2012 год. с номинирането на училището от Британския Съвет в Обединеното Кралство за най-престижното отличие в света (наградите ELTons 2012 – “ОСКАРИ” за иновации в обучението по английски език), което нареди марката MARKONIS до имена като Cambridge University PressOxford University PressPearsonMacmillan и др.

  На церемонията по случай откриване на учебната година бяха официално връчени дипломите на учениците от най-високите нива на подготовка за изпитите на Кеймбридж. С тези документи се кандидатства в университети в България и чужбина. Поради това, двама от щастливите кандидати не успяха лично да получат дипломите си за втория сертификат на Университета Кеймбридж, тъй като още от началото на месеца са в Обединеното Кралство, където вече се обучават в топ специалности на елитни британски университети.

   За доброто настроение на учениците, родителите и гостите на тържеството повече от успешно се погрижиха момичетата от танцова формация “Ботевградска младост” с худ. ръководител г-жа Веселка Божкова, както и новосформираната рок банда “Wild Flame”, солистът на която – Любомир Антонов е възпитаник на училището.

  Под звуците на химна на България, на Европа и на “Марконис” в изпълнение на Общинския Духов Оркестър с диригент г-жа Иванка Савова отново по традиция бяха издигнати знамената на България, на Европейския Съюз и белия флаг с логото на “Марконис”.

   До края на месец септември или най-късно в началото на октомври тази година се очаква да бъдат връчени още 66 английски дипломи от Пиърсън на ученици от “Марконис”.