29.04.2015

След успешното представяне на първата книга „Очите на любовта”, днес се състоя премиерата и на втората поетична книга на Николай Николов, управител на Езиков център „Марконис”. Тя се проведе от 18:00ч. в малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884” Ботевград, където десетки близки и познати дойдоха, за да уважат събитието.  Стихосбирката е озаглавена „Сакрален свят / Sacred World”. Тя включва общо 7 дяла, като 6 от тях са на български език, а последният 7-ми дял – на английски.

Водещи на събитието бяха Мариана Макавеева, детски учител в ЦДГ „Славейче” и Полина Дишкова, носител на почетното звание Заслужил водещ на „Марконис” и възпитаник на езиковия център. По време на премиерата, те запознаха гостите с част от стихотворенията, включени в книгата. Силвия Младенска, преподавател по пиано към читалището, акомпанира на пиано. Със своите изпълнения на кларнет, за инструменталната част от музикално-поетичната атмосфера на премиерата, се погрижиха Константин Гайдарски, диригент на Младежки духов оркестър Ботевград и един от неговите възпитаници Николай Маринов.

Един от специалните гости на представянето бе редакторът на книгатад-р Емилия Ценова, сценарист на 7 документални филма, автор на 3 книги, носител на наградата „Велика жена на XXI век”, връчена през 2006г. и още много отличия. „Подготовката по книгата бе изключително дълъг период. Сблъсках се с едно ново ниво, с богатство на изказа и една нова сетивност”, сподели д-р Ценова. „Най-голямото предизвикателство при издаването на книгата е самият Николай Николов”, шегува се тя и допълни, че освен ангажираността с образователния процес, Николов притежава необходимата сетивност на твореца.

Човекът, направил възможно публикуването на това поетично издание, се казва Катя Меламед, редактор на английския дял от стихосбирката. Тя е преводач, редактор на редица книги и статии от английски език и преподавател в НБУ.

Авторът Николай Николов не скри вълнението си и поднесе специални благодарности на неговите учители от ГПЧЕ „Алеко Константинов” гр. Правец Здравко Пигулев и Таня Димова за познанията по английски език.  Той сподели, че втората му стихосбирка е озаглавена така, защото в нея авторът е описал онези чувства, които не може да изрази във всекидневието или в работата. В книгата е вплетена онази сакралност и свещеност, която всеки носи в себе си. „Там е и моята сакралност. Вярвам, че много от вас ще припознаят и себе си. Това е начин да избягаме от реалността, която не винаги е толкова красива”, коментира г-н Николов. На въпроса „Кога намира време да пише?” той отговори, че няма зададена рецепта, а това се случва постоянно, стига човек да има вдъхновение.

Присъстващите имаха възможността да си закупят книгата на място. Всички останали, които проявяват интерес към нея, могат да я закупят от Езиков център „Марконис”. Събраната сума от продажбите тази вечер бе на стойност 300лв, които Николай Николов любезно дари на двете училища, в които се е обучавал – ОУ „Никола Вапцаров” и ГПЧЕ „Алеко Константинов”. Той връчи на представители от учебните заведения сумата от по 150лв, както и издания на стихосбирката, предназначени за библиотеките в училищата.

Към края Николай Николов прочете любимото си стихотворение на английски език от книгата. Отправи послание към гостите, което гласи: „Цената на добрите дела винаги си заслужава да бъде платена!”. Благодари на доц. Христо Керин, художника на стихосбирката, на НЧ „Христо Ботев 1884”, на колегите от „Марконис” и на всички, които го уважиха с присъствието си.
Събитието завърши с коктейл.

Източник: balkanec.bg