01.08.2017

След успешното му представяне в редица престижни образователни институции като Московския Държавен Университет, Университета Оксфорд, Университета Джорджтаун, Сорбоната, Националния Университет на Сингапур и др. в Европа, Азия и Северна Америка, методът T.I.M.E. на Управтеля на Езиков Център “Марконис” д-р Николай Николов беше презентиран и на “18-я Световен Конгрес по приложна лингвистика AILA 2017” в Южна Америка.

Традиционното събитие, начало на което дадоха домакините с поздравителните си адреси и кратка музикално-танцова програма в ритъма на самбата, се състоя за първи път на латиноамериканска земя в Рио де Жанейро, Бразилия под наслов “Иновации и епистемологични предизвикателства в приложната лингвистика” и бе организирано от Международната асоциация по приложна лингвистика (AILA). Домакини на конгреса бяха Бразилската асоциация по приложна лингвистика (ALAВ) и Федералния Университет на Рио де Жанейро.

В дните на конгреса (23 – 28 юли, 2017 г.) над 900 делегати от целия свят имаха възможността да гледат и активно да участват в повече от 300 конферентни сесии под формата на презентации и уъркшоп-ове на английски, португалски и испански език и да се запознаят с последните новости и иновативни практики в областта на приложната лингвистика, както и да беседват по въпроси, касаещи ролята на приложната лингвистика в глобален план в образователен, икономически и политически контекст.

Сред водещите презентатори на световния конгрес бяха професори и научни светила като Луиз Пауло Моита-Лопес (Universidade federal do Rio de Janeiro), Бразилия; Лоренза Мондада (University of Basel), Швейцария; Мери Бучолдс (University of California, Santa Barbara), САЩ; Бен Ремптън (King’sCollegeLondon), Обединеното Кралство.

Управителят на “Марконис” д-р Николай Николов изнесе едночасов уъркшоп, озаглавен “T.I.M.E. Drama – An EffectiveESLInteractionBooster” (T.I.M.E. драмата – ефективно средство за повишаване на уменията за общуване на английски език като чужд). Д-р Николов запозна научната общност със спецификата на разработения от него метод T.I.M.E. (за преподаване на езика цел /английски/ на професионални театрални техники, базирани на Системата на Станиславски, посредством които обучаваните успешно повишвават интерактивните си говорни умения на чуждия език), а ентусиазираната публика в залата на презентацията му истински се забавляваше докато активно участваше в изпълнението на примерни театрални упражнения, част от набора драма практики, които включва програмата на T.I.M.E. обучението.

През 2015 год. методът T.I.M.E. на д-р Николов беше номиниран от Британския Съвет в Обединенто Кралство за най-престижните награди в областта на обучението по английски език като чужд – ELTons, често назовавани от британските медии и преса “Оскари за иновации”.