18.12.2014

Десети юбилеен Маскен бал на езиков център „Марконис”събра ученици, преподаватели и родители тази вечер в хотел „Ботевград”. Това е мястото, където от 2005 година е поставено началото на едно от най-грандиозните събития на Ботевград, даряващо с много настроение и трепетни изживявания малки и големи. Маските скриват лицата, но не и радостта от интересната визия на десетките костюми , с които бяха облечени всички присъстващи като приказни и филмови герои. По традиция още от 19.00ч пристигнаха най-нетърпеливите, а в 19.30ч управителят Николай Николов, заедно със своята съпруга Поля и малкия си син Марио  слезнаха от бляскава лимузина. Тази година Управителят изненада с визията си на Цар Никалъс, подчертавайки съвсем подобаващо израстване от образа на принц Никалъс, какъвто е всъщност на първия маскен бал преди 10 години. През всичките години той се появява пред своите възпитаници като мускетар, арабски принц, капитан на кораб, английски балгородник и т.н. И независимо от многообразието на многонационалните образи, в които се превъплащава, всеки път балът започва с българско хоро, което повежда със знамето на „Марконис”, а тази година хорото бе  Искърско.

За пореден път Духовият оркестър на Ботевград, Младежкия духов оркестър и мажоретките допринесоха за голямата тържественост на събитието. Балът не мина и без традиционното присъствие на председателя на Общински съвет Йорданка Лалчева и съветникът адв. Христо Якимов, който е родител на възпитаничка в езиков център „Марконис”. За първи път водеща на събитието бе Полина Дишкова, която е бивша възпитаничка на училището и която е традиционна водеща на мероприятията му.
Точно в 20.30 ч управителят Николай Николов приветства с „Добре дошли” всички присъстващи. Той бе посрещнат с шпалир от красивите мажоретки и бурни ръкопляскания. От сцената той заяви „Десет години заедно успяхме да направим това събитие истинско, чакано и желано. Десет години толкова много усмивки съм видял в тази зала, че мога да кажа, че съм един истински щастлив човек. Тук присъстват хора, които бяха и на първия маскен бал”. Николов благодари на всички за това, че заедно споделят тази приказна вечер, изпълнена с много танци и изненади. В програмата се появи и Дядо Коледа, който с двете си Снежанки раздаде подаръци чрез томбола.

Маскените балове, които по изключителен начин обединиха ученици, родители и преподаватели в празнична магия всяка година преди Колдеа, възпроизведоха езиков център „Марконис” в първото българско училище, получило номинация на Британския съвет в Обединеното Кралство за наградите EL Tons 2012 – „ОСКАРИ” за иновации в обучението по английски език. За да бъде номинирано в категория  „Местни иновации”, училището се пребори с огромния конкуренти от цял свят , като заслужено спечели високите оценки на международните съдии с проекта „Маскените балове на Марконис – магията на комуникацията”, който се реализира всяка година. Така „Марконис” се нареди до най-големите имена в света в областта на обучението по английски език –  Cambridje University Press, Oxford University Press, Pearson, Macmillan.

Източник: balkanec.bg