04.08.2009

Днес, 04.09.2009 год. рано сутринта, на официалния сайт на СУ “Св. Климент Охридски” бяха публикувани имената на успелите студенти при първо класиране на най-престижния български хуманитарен ВУЗ. Две от тези имена са на кандидат-студентите на езиков център “Марконис” Йоана Вутова и Деница Пенчева. Чаровните госпожици  вече са  приети студентки в специалности Психология (Йоана) и Английска филология (Деница). И двете момичета са завършили средното си образование в ГПЧЕ “Алеко Константинов” – гр. Правец, а след сериозната си подготовка в “Марконис” в продължение на 3 год. (Йоана) и  2 год. (Деница) и двете госпожици могат да се похвалят с редица успехи.

Освен приема си в една от топ-специалностите в СУ – Психология –  за три години обучение в “Марконис” Йоана Вутова успя да издържи 3 международни изпита по английски език – два на университета Кеймбридж (First Certificate in English и Certificate in Advanced English) и един на Лондонския Университет (London Test of English) – 4-то ниво. С единия от сертификатите на университета Кеймбридж (Certificate in Advanced English), както и със сертификата на Лондонския Университет (London Test of English) – 4-то ниво, г-ца Вутова може да кандидатства в голям  брой чуждестранни университети в чужбина. Засега обаче тя ще се отдаде на психологията в Софийския университет, защото определено има афинитет към подобни науки, а в последствие най-вероятно ще специализира в чужбина. Благодарение на завидните й познания по английски език, доказателство за които е и отличната й оценка на кандидатстудентския изпит в СУ, успехите на Йоана Вутова са значими и в работен план. От около една година насам паралелно със сериозната си подготовка за приемните изпити в университета Йоана работи и като преводач (устен и писмен превод) от и на английски език за английската благотворителна фондация “Trussel Trust”. Самата Йоана не веднъж е споделяла, че умениетойи да превежда до голяма степен се дължи на обучението и в “Марконис”, където елементът превод е застъпен още от най-базовите детски нива, а за високите нива е абсолютно задължителна част от учебната програма.

Деница Пенчева пък за двете години обучение в “Марконис” освен че осъществи приема си в СУ “Св. Климент Охридски”, успя да се подготви и много успешно да издържи изпита за първия сертификат на университета Кеймбридж (First Certificate in English). Особено любопитен е фактът, че Деница е завършила Езиковата гимназия в Правец не с английски, а с немски език. Затова победата й на приемния изпит по английски език в Софийския университет е много убедителна, а фактът, че ще учи Английска филология, е показателен за любовта йи към този език. Освен в СУ, Деница Пенчева е приета на първо класиране в първата посочена от нея специалност (Приложна лингвистика) и във Великотърновския университет. Така или иначе обаче, разбираемо изборът на Деница е да завърши висшето си образование в София.

И двете кандидат-студентки на Езиков център “Марконис” са приети не само на първо класиране в СУ, но и в първата посочена от тях специалност, което прави успеха им още по-внушителен, нареждайки ги в първите 10% с най-висок бал от положилите изпита по английски език в СУ от цяла България.


А ето коментарите на щастливите студентки и на техния преподавател:

Деница Пенчева: “Изключително радостна съм, че след една цяла година интензивна подготовка, общите ни усилия с г-н Николов вече са възнаградени с прием в СУ.”


Йоана Вутова: “Веднага, след като разбрах за приема ни в СУ, започнах да мисля как да събудя г-н Николов, за да го осведомя, тъй като той си поспива до късно (когато е във ваканция), а определено той е човекът, на когото исках да звънна първо, защото успехът е наполовина и негов”

Николай Николов: “ Естествено, супер щастлив съм. Този резултат е постигнат с много общи усилия и труд. Традицията на стопроцентов прием до момента на кандидат-студентите на “Марконис” става все по-категорична. Между мен и успелите момичета вече може да се каже, че има една много обща особеност в CV-тата ни. И те, както и аз, сме завършили Езиковата гимназия в Правец. И те ще учат в Алма Матер – университета, който аз самият съм завършил. А Дени ще учи Английска филология – една от специалностите, които съм завършил и аз. Използвам случая да пожелая много щастливи мигове и безгранична любов във всяко отношение на моите възпитанички и нека винаги се гордеят с успехите си и преди всичко да отстояват свободата и принципите си.”