17.06.2015

„10 години Марконис – мечтите стават реалност”. Под това мото протече юбилейният концерт-спектакъл по повод десетата годишнина от създаването на езиковия център. Грандиозното тържество бе съпътствано от много изненади, почетни звания и призове, които бяха раздадени лично от управителя на „Марконис” Николай Николов. Под неговата режисура бе подготвена и 3-часовата програма, която надмина очакванията на всички присъстващи с професионалния си почерк и новаторски дух.

В началото на юбилейния спектакъл бе излъчен филма „Как мечтите стават реалност”. Той проследи 10-годишното развитие и многобройни постижения на училището. Началото е поставено на 29 юни 2005, когато Николай Николов е едва 27-годишен, но ентусиазмът му поставя старта на един бизнес, който изстреля стотици деца в звездния свят на едно уникално по рода си езиково обучение, доказало успехите си не само в родния Ботевград, но също в страната и чужбина. Поредното доказателство за това е признанието, което езиковият център получи от Вип гостите тази вечер – Илиян Начевски (асистирал и дал подкрепата си при основаването и регистрацията на езиков център „Марконис”) и неговата съпруга Антония Начевска, доц. Д-р Галя Матева  – почетен председател на Българската асоциация за качествени езикови услуги „Оптима”, г-жа Хара Сали – бизнес мениджър за Югозиточна Европа на изпитния борд на университета Кеймбридж, Светла Мавродиева – главен консултант за България на изпитния борд на университета Кеймбрид, Върбинка Хаджидимитрова- академичен мениджър на АВО-езиков изпитен център – София (основен партньор на Марконис за регистрирането и провеждането изпитите на университета Кеймбридж), Светла Попова – преподавател в „Оптима”. Да уважат рожедния ден на „Марконис” бяха дошли още кметът на общината Георги Георгиев, зам. кмета инж. Красимир Андреев, Цеца Иванова – секретар в Община Ботевград, Йорданка Лалчева – председател на ОбС, Маргарита Кирова, Мариана Добревска –изпълнителен директор на „Лекс Груп”, директори на училища, преподаватели, родители и бивши ученици на „Марконис”.

„Преди 10 години не вярвах, че това което виждам тук в тази зала ще бъде факт”, каза в началото на своята реч управителят на езиковия център Николай Николов. По думите му 10 години са и малко, и много. За този период училището е получило 700 сертификата от двата независими изпитни борда на университетите Кеймбридж и Пиърсън. От изпитите около 53% са отличните оценки, което според Николов е категорична индикация, че работата в класната стая е качествена. Той не пропусна да отбележи, че общо 8 са езиците, които се преподават в „Марконис” – английски, френски, испански, италиански, немски, турски, гръцки и китайски.

Управителят благодари на своите партньори и удостои всички тях с почетно звание „Заслужил партньор на Марконис”. Преди това почетното звание “Заслужил меценат на Марконис” бе присъдено на Илиян Начевски.

Останалите наградени партньори са: Българската Асоциация за Качествени Езикови Услуги “ОПТИМА” в лицето на доц. Д-р Галя Матева – за принос в популяризиране на национално и международно ниво дейностите и иновативните практики на „Марконис”, АВО езиков и изпитен център и център (партньор на “Марконис” за изпитите на университета Кеймбридж), в лицето на Върбинка Хаджидимитрова, медийните си партньори – Кабелна телевизия Ботевград, „Ботевградски вестник”, в-к „Балканец”, председателят на Народно читалище „Хр. Ботев 1884” Маргарита Кирова, Общинският духов оркестър с диригент Иванка Савова, Младежкият духов оркестър с диригент Константин Гайдарски, Мажоретният състав с худ. ръководител Иванка Христова, звукотехникът Марин Маринов – от читалище „Хр.Ботев”, семейство Десислава и Мирослав Дойчеви (за качествени фото и видео услуги).
Празничната програма показа истинското лице на „Марконис” – освен знания, в училището се откриват и развиват таланти – музикални, театрални, спортни- всички те обединени от идеята ученето на английски език да бъде приятно и забавно. Концерт-спектакълът започна с изпълнение на Никола Григоров. В него се включиха още ученици със скечове и танцови изненади. На сцената пяха още Любомира Вушева и Нина Иванова.

10-та годишнина не мина и без традиционното връчване на сертификати за завършено езиково ниво. Тази година бяха раздадени свидетелствата на 30 деца от най-малките нива. Преди това Николай Николов удостои с почетни звания отличилите се преподаватели и възпитаници на езиковия център през изминалата учебна година.

Почетно звание „Шампион на Марконис” бе присъдено на доайена Румяна Видинова и организационния секретар Красимира Антонова, като най-дългогодишни служители в училището. „Учител на годината 2015” стана Цецка Кирилова, почетното звание „Изкуство” бе присъдено на Петя Петрова, званието „Прецизност” получи Теодора Иванова. Званието „Заслужил учител” бе присъдено на Гергана Муховска – преподавател по английски и китайски език и акредитиран устен изпитващ за изапитите на Пиърсън. От името на преподавателския колектив Петя Петрова връчи на управителя Николай Николов златен медальон с лика на Св. Николай Чудотворец.

Почетното звание „Ученик на годината 2015” бе връчено на Ванеса Вайкова. В категория „Театрален талант на Марконис” бяха отличени Стоян Клюнков, Адела Осман, Йонка Вутева, Преслав Тодоров и Владимир Йорданов. Почетно звание „Музикален талант на Марконис” получиха Никола Грогоров, Любомира Вушева, Нина Иванова и Йоанна Иванова.

Всички наградени преподаватели и възпитаници бяха изненадани и с персонални подаръци, запазена марка на Николов, която стана традиция при завършването на всяка учебна година.

Управителят Николай Николов връчи грамоти на няколко ученици, отличили се в конкурса за есе на английски език „С какво асоциирам Марконис?”. Това са Изабела Кирилова и Клаудия Дачева. Карина Петрова бе финалист в конкурса за рисунка – “Марконис – моето любимо училище”.

В края на тържествения спектакъл управителят на „Марконис” присъди званието „Отдаденост” на своя баща Марко Николов за неговата неуморна подкрепа през годините – за всички строителни, документални и маркетингови дейности, станали неделима част от успеха на училището, за които той е съдействал. Николов награди с персонални подаръци вече наградената миналата учебна година „Водещ номер 1 на Марконис” Полина Дишкова, както и гост-преподавателите в “Марконис” Ценка Пеева (немски език ) и  г-н Иван Коджаихинков (испански и италиански език).
Празничното събитие завърши със снимка пред огромната торта, парченце от която получиха всички възпитаници на „Марконис”.

По време на тържественото честване на 10-та годишнина управителят Николай Николов на свой ред получи от Върбинка Хаджидимитрова, Академичен мениджър на Аво Изпитен и езиков център (който само два дни след юбилея на „Марконис” празнува своя четвърт век на езиковия пазар) наградата „Ценен партньор” под формата на купа, а Председателят на „Оптима” Светла Попова връчи на Управителя на „Марконис” свидетелството за акредитация на езиковия център. След успешно премината инспекция в средата на този месец Езиков център „Марконис” от пълноправен стана акредитиран член на Българската Асоциация за Качествени Езикови Услуги „Оптима”. Акредитацията е защитена с отличия в две области – за прекрасната база на училището и уникалността на маркетинга на институцията. Много рядко инспектираните училища минават инспекции с отличие, а две получени отличия в рамките на една инспекция са изключение.