20.03.2009

На ВИП коктейл в ресторант „Нобилис” тази вечер собственикът на езиков център „Марконис” Николай Николов получи акредитационен сертификат, даващ му всички права да провежда международнопризнатите изпити London Tests of English и London Tests of English for Children. Престижният диплом получи и още един преподавател в езиковия център – Гергана Муховска. Официално сертификатът на „Марконис” бе връчен от Румен Киряков, който е регионален директор на Pearson Longman, водеща световна компания в сферата на образованието.
Езиковият център в Ботевград става вторият в софийска област, който има акредитация за провеждане на признатите по целия свят изпити и с това се нарежда до престижни столични учебни заведения като Първа и Втора английска гимназии.
Събитието уважиха много гости, сред които заместник-кметът на община Ботевград Цанко Цанов, зам.председателят на ОбС Йорданка Лалчева, директори на всички учебни заведения в града, ученици от най-високите класове в центъра, медии, приятели.
„Училище „Марконис” е символ на напредъка на нашата община”, каза в приветствието си заместник-кметът Цанов и връчи плакет със символа на града и поздравителен адрес от кмета на общината на Николай Николов.
Много благодарности изказа собственикът на превърналия се в еталон за чуждоезиково обучение не само в ботевградска община, но и в цялата област, езиков център, към всички, които по един или друг начин са допринесли за успеха в днешния ден – на своите преподаватели, на арх.Мариела Андреевска, на Краси Сайков и Илиян Начевски, на общинското ръководство.
Николов загатна за разрастване на престижното училище, с репликата към арх. Мариела Андревска: „Време е да помислим за втора база”.
Още повече елегантност и стил на светското събитие, придадоха дуо флейта и арфа Симеон Шишев и Анжела Маджарова, които са част от оркестъра на Българското национално радио. Момичетата от клуб по спортна акробатика „Балкан” изпълниха танц с фолклорни мотиви и композицията „Нежна среща”.
После собственикът на езиков център „Марконис” покани всички гости навън за голямата изненада – празнични илюминации в небето над Ботевград, на фона на химна на училището, изпълнен от Общинския духов оркестър.
Вечерта продължи на дансинга, където всички се включиха в танците.
(Б.р) London Tests of English са създадени през 1982 г. от University of London и са официално акредитирани от Qualifications and Curriculum Authority (QCA) – Британската организация за контрол и регулиране на качеството на образование във Великобритания. Изпитите са тематични, базирани на сценарии, създадени да осигурят на кандидатите свободата да се изразяват, да показват на какво са способни и колко добре се справят с английския език. Темите в различните изпитни нива са взаимствани от заложените във всички съвременни учебници по английски език. Това дава свобода на избор на преподавателски подходи и използването на разнообразни учебни системи. London Tests of English се предлагат в 6 нива, което позволява на кандидатите да стартират с ниво, подходящо за тях и да продължат напред, достигайки до желания резултат. Нивата на London Tests of English са съобразени изцяло с тези на Европейска езикова рамка /CEFR/.
Успешно представилите се кандидати получават международно признат сертификат от Pearson/Edexcel за владеене на английски език за съответното ниво.
Изпитите са признати като стандарт за владеене на английски език в много държави по света, от множество университети, колежи, работодатели, национални образователни структури и др. Полученият сертификат за владеене на английски език, се признава при кандидатстване за работа във всички авторитетни международни компании.