14.09.2014

Десетата юбилейна учебна година в езиков център „Марконис” бе открита днес от 17 ч с благословията на Негово високо преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. След 6 години той отново е скъп гост на тържественото събитие. Той бе посрещнат от преподаватели, ученици, родители и лично от управителя Николай Николов под звуците на „Върви народе възродени” в изпълнение на общински духов оркестър. Дъждът обаче не попречи празникът да протече  с обичайната тържественост и приповдигнато настроение на всички присъстващи.

Специална част от тържеството бе откриването на  Градинска библиотека. Лентата прерязаха официалните гости Йорданка Лалчева – председател на Общински съвет -Ботевград, Върбинка Хаджидимитрова- академичен мениджър на „AVO-bell” –  Отворен изпитен център на Университета Кеймридж, Румен Киряков – регионален директор за София град и София област на издателство PEARSON LONGMAN и генерален представител на изпитите PEARSON за България, както и създателят на библиотеката – Николай Николов. Вип гости бяха още Диана Григорова – главен шоурум мениджър на PEARSON LONGMAN, Йордан Стоянов – главен консултант на България на издателство „Macmillan”. Поздравителен адрес бе изпратил кметът Георги Георгиев.

И тази година традицията бе спазена – стартът на учебните занятия бе даден отново на Кръстовден. В този светъл празничен ден Митрополит Гавриил пожела „Нека Господ да ви дава сили, здраве, мъдрост. Днешният ден ни напомня, че Господ е носил един много тежък кръст, за да може да ни постави Спасение. И ние с вас носим през живота си някакви кръстове, но е важно да запазим съвестта си чиста. Вашият кръст, драги ученици е да слушате вкъщи и учителите си, да се готвите добре, защото сега е време да учите. Това, което сте събрали в училище е едно богатство, което ще ви помага да намерите работа”, посъветва божият служител Митрополит Гавриил.
Водосвет за здраве и благополучие той отслужи заедно с Йеромонах Михаил – игумен на Чекотински манастир „Архангел Михаил” и Отец Борис- Архийерехски наместник на Ботевград. След това бяха издигнати тържествено знамената на Република България, на Европейския съюз и на езиков център “Марконис”.

Управителят на езиков център „Марконис” Николай Николов благодари на митрополита и останалите духовни лица, заявявайки, че тяхната благословия е много важна за учители и ученици. „Ваше Високо преосвещенство, миналия път когато бяхте тук през 2008г., толкова много благодат изляхте върху нас. Аз вярвам, че вашето присъствие тук отново е знаково. След 10 години мога да кажа много неща, но общата идея на мен и моя екип е развитието на младите хора и благоденствието на подрастващите. И тази година можем да се поздравим, защото 138 ученици на „Марконис” издържаха успешно изпитите на Университета Кеймбридж и Пиърсън, няма нито един скъсан, а близо 45% от оценките са отлични”.

Водещата на тържеството Полина Дишкова даде думата на Председателя на ОбС-Ботевград Йорданка Лалчева за приветствено слово. „Община Ботевград е богата на много учебни заведения и центрове, но такова учебно бижу като езиков център „Марконис” едва ли има. Вярвам, че и 10-та юбилейна учебна година ще бъде изпълнена с много културни събития, с много постижения и най-вече постигане на отлични изпитни резултати”, каза Лалчева.

Един от основните партньори на „Марконис” Румен Киряков пожела на ученици и учители още по-големи успехи в постигане на високите цели, които си е поставил управителят Николов. Той заяви, че за новата библиотека издателството се е погрижило да предостави най-нов набор от заглавия, които да бъдат от полза на всички – ученици и учители.
Г-жа Върбинка Хаджидимиторва изрази задоволството и гордостта си да работи с езиков център „Марконис”. „Много сме впечатлени от духа на г-н Николов, който се предава на всички деца. Той дава едни отлични възможности те да овладеят езика на Шекспир. Високите резултати на учениците тук са на едни наистина впечатляващи високи нива, а новата библиотека ще даде възможност на всички тях да се докоснат до една богата култура”, каза г-жа Хаджидимитрова и пожела няколко пъти подред 10 учебни години.

След поздравителните речи, управителят Николай Николов и г-жа Върбинка Хаджидимитрова връчиха официално сертификати на възпитаниците на езиковия център от Университета Кеймбридж.
Празникът продължи с музикална програма с участието на Духов оркестър-Ботевград с диригент Иванка Савова, Младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски  и Мажоретен състав. Фолклорна китка представи танцов състав „Ботевградска младост” с художествен ръководител Веселка Божкова.
Тържественото откриване на учебната година в „Марконис” завърши с Дунавско хоро, което води Поля Дишкова и управителят Николай Николов.

Източник: balkanec.bg