15.10.2013

73-ма възпитаници на Езиков център „Марконис“ получиха международно-признатите сертификати на PEARSON тази вечер на официална церемония в малкия салон на Народно читалище „Хр.Ботев-1884“ Ботевград от 18.00ч.Тържественото събитие откри лъчезарната водеща на „Марконис“ Полина Дишкова. Управителят Николай Николов и още трима преподаватели Нийл Уотърс, Румяна Видинова, Гергана Муховска бяха посрещнати със ставане на крака под звуците на химна на езиковия център в изпълнение на Духов оркестър-Ботевград, който се превърна в емблема на училището и неотлъчно присъства на всички негови празнични събития.

Поздравително слово към своите възпитаници, техните родители и медиите отправи г-н Николай Николов. „Днес е много специален  ден, защото за пета поредна година ние провеждаме изпити на двата изпитни борда – Кеймбридж и PEARSON, и те придобиха голяма популярност. Заставаме с усмивки пред вас и с високо вдигната глава, защото за пореден път постигнахме много сериозни успехи. Вашите-наши деца се справиха повече от отлично.” С тези думи г-н Николов се обърна към развълнуваните родители. Той съобщи, че от 73-мата явили се на изпитите на PEARSON няма нито един скъсан ученик. Оценките между 5 и 6 са над 65%. Сертификати бяха връчени и на трима от класа на възрастните. Това са Ивелина Георгиева, и Гергана и Иво Живкови.

За пет академични години на изпитите са се явили 343 човека и скъсани няма. По критерия на нашата шестобална система  185 ученици са постигнали отлични оценки (53,9%), 130 – Много добър (37,9%),28 – Добър. Като цяло оценките между Отличен (6) и Много добър (5) за изминалите 5 години са 315 (91,8%). Като причина Николов посочи на първо място стремежът на учениците да усвояват качествено английския език, на второ място той определи упорития и всеотдаен труд на техните преподаватели, на трето място – на техните родители и близки, които са ги подкрепяли през годините. Петстотин и шестдесет е общият брой на дипломите, издадени на възпитаниците на „Марконис“ от двата изпитни борда, посочи още Николай Николов. Една част от тях са студенти в чуждестранни университети във високите нива. „Въпреки превратностите на времето и въпреки кризата, и въпреки всички затруднения, които изпитва българското общество, ние не спираме да работим за доброто и за развитието на учениците“, каза в заключение управителят на „Марконис“ и благодари на учители и родители за успеха на учениците.

Поздравителен адрес до езиковия център и неговите възпитаници е изпратил Румен Киряков, Регионален директор на “Bulgarian Examination Board” за София град и София област. В него той съобщава, че итази година абсолютният отличник  на изпитите на двата борда в цялата страна е Езиков център „Марконис“. Освен това двата акредитирани центрове на PEARSON, регистрирали най-голям брой кандидати в страната през академичната 2013-2013 са Ботевград и Бургас. „Постиженията ви са показателни за високото ниво на езиковата подготовка във вашето училище. Уважаеми ученици, бъдете горди с успехите си, защото освен дългият списък с университети, признаващи тези квалификации в чужбина, сега броят на българските висши учебни заведения, които приемат резултатите от високите нива на PEARSON, като приемни изпити е вече удвоен”, съобщава г-н Киряков в поздравителния адрес.

Източник: balkanec.bg