20.05.2017

Шестдесет и три възпитаници на езиков център „Марконис”-Ботевград, от всички нива, се явиха днес на изпитите на PEARSON. Желаещите да положат изпита са с десет кандидати повече от миналата година. 
Изпитите на PEARSON се провеждат за девета поредна година в „Марконис”.

„Можем да изтъкнем един интерес към изпитите на PEARSON всяка година. Успеваемостта е била винаги много висока. Оценките между 5 и 6 по нашата система, са били винаги много висок процент”, подчерта д-р Николай Николов, управител на езиковия център.

„Радостен съм, че имаме традиция в полагането на изпити на най-високото ниво LEVEL 5 което е ниво С2 , според Общата европейска езикова рамка. Деветнадесет от явилите се днес, чиито резултати, ако са успешни, ще използват сертификатите на PEARSON за прием във висши учебни заведения в България и чужбина”, заяви тържествено д-р Николов по време на официалното откриване на изпитния ден. 
Вчера, 19 май, бе проведен уст ния изпит на PEARSON. Оценяващи бяха д-р Николай Николов и Гергана Муховска. „Ако мултиплицирате знанията си от вчера, вярвам че успехът ще бъде пълен”. С тези думи управителят приветства възпитаниците на езиковия център и ги покани да заемат местата си в залите. 

Днес в цял свят изпитният ден започна в 8.00ч. „Марконис” като отворен изпитен център на PEARSON за региона, е част от глобалната система на отворените изпитни центрове за изпитите на PEARSON. Поради това изпитните материали бяха отворени в посочения час. „Ние следваме абсолютно всички правила и изисквания, за да бъде проведен изпита по начин, по който повелява разпоредбата на PEARSON”, подчерта д-р Николов. 

След официалното откриване на изпитния ден, четирима преподаватели настаниха учениците в няколко зали. В присъствието на медии, пликовете с изпитните материали бяха отворени. Пликовете, в които се поставят изпитните материали след приключване на изпита, са точен брой. „Колкото са нивата, толкова са и пликовете”, обясни д-р Николов. Те са с “black-out” ефект и са направени по специален начин, така че единствения вариант е да бъдат отворени с ножица. В противен случай, ако човек се опита да ги отвори без срязване, няма как да се случи”, каза още д-р Николай Николов. По думите му в рамките на 2-3 часа след приключване на изпита, материалите трябва да пътуват за Англия. „В противен случай изпита може да бъде обявен за невалиден. Изпитният борд има право 24 часа преди стартиране на изпита, т.е преди 8.00 часа, и 24 часа след изпита, да проверява нашия отворен изпитен център – как се съхраняват материалите, къде са разпределени учениците, какъв е графикът и спазва ли се той?! За всяка неточност, аз като управител на училището и като супервайзър на изпитите, нося персонална отговорност. За 9 години не сме имали никакви проблеми, надяваме се и днес изпитът да премине успешно”, подчерта д-р Николай Николов.

Източник: balkanec.bg