07.11.2014

52-ма възпитаници на Езиков център „Марконис“ получиха международно-признати сертификати от PEARSON вчера на 7 ноември на официална церемония в малкия салон на Народно читалище „Хр.Ботев-1884“ Ботевград. Тържественото събитие откри водещият – Йоан Андреев. Четирима от преподавателите на “Марконис” – г-жа Гергана Муховска, г-жа Румяна Видинова, г-жа Петя Петрова и г-н Нийл Уотърс, както и управителя на училището г-н Николай Николов бяха посрещнати със ставане на крака и аплодисменти от публиката в препълнената зала под звуците на химна на езиковия център, традиционно изпълнен от Общински Духов оркестър-Ботевград с диригент г-жа Иванка Савова.

За шест академични години на изпитите PEARSON са се явили 394 обучавани от “Марконис” и скъсани няма. Резултатите тази година потвърждават тенденцията на отлично представяне на кандидатите на елитното училище в Ботевград, които постигнаха близо 50% отлични оценки на майската сесия 2014 год. на изпитите  на най-голямата образователна институция в света. Оценките между Мн. добър 5,00 и Отличен 6,00 по шестобалната система, както с гордост сподели Николай Николов, са близо 85% от общия брой на явилите се кандидати. Като основна причина за този пореден успех на възпитаниците си Николов посочи на първо място всеотдайния труд на преподавателите в “Марконис”, на които сърдечно благодари. Достоен за уважение според управителя на езиковия център е и стремежът на учениците да усвояват качествено чуждите езици (в конкретния случай – английски) преподавани в “Марконис”.

Поздравителен адрес до езиковия център и неговите възпитаници изпрати Румен Киряков, Регионален директор на “Bulgarian Examination Board”) за София град и София област (генерален представител за изпитите PEARSON за България. В него той съобщава, че и тази година резултатите на Езиков център „Марконис“ са най-високите за страната.

Събитието бе съчетано с “Вечер на европейската песен” – третата от поредицата инициативи по случай десетата годишнина на “Марконис”. Гостите на промоцията бяха приятно изненадани с изпълнения на песни на различни европейски езици от талантливите възпитаници на „Марконис”: триото Марин, Мари и Никол, които артистично изпълниха“Отдавна хората говорят”, Ели със соло на китара на “Because” на легендарните –  the Beatles. Традиционният певчески гвоздей на тържествата на “Марконис” Любомира Вушева също зарадва публиката с песента “Играя стилно” на Мария Илиева, “Not that kind”на  Anastacia, както и с песен на румънски език от новия си репертоар.

Особено приятна изненада и заслужени бурни аплодисменти предизвика изказването на вече бившата ученичка на “Марконис” Йонка Вутева, която бе гост на събитието и сподели радостната вест, че е приета в няколко холандски университета. Успехите си Йонка свързва до голяма степен с подготовката и по английски език в “Марконис”. Другата приятна изненада извън сценария беше и поздравът на още една вече бивша ученичка на училището – Марина Борисова. След като получи сертификата си тя сподели, че вече е възпитаничка на Американския колеж в София и също като Йонка благодари за придобитите си знания по английски език в езиковия център.

Сертификатите на PEARSON са верификация за владеене на английски език и са съобразени с  Общата европейска езикова рамка. Във високите им нива сертификатите от тези изпити могат да се използват като документи за прием във висши учебни заведения в България и чужбина.

Източник: balkanec.bg