18.10.2022

Традиционното връчване на сертификатите на международно признатите изпити на “Pearson” на учениците на езиков център “Марконис” се състоя тази вечер в малкия салон на НЧ “Христо Ботев – 1884”. 14-та церемония протече тържествено и отново с празнична програма, след двугодишно прекъсване поради пандемията.

Тържествената вечер започна с изпълнение на Общински духов оркестър с диригент Иванка Савова. Музикален поздрав поднесоха и малчуганите от Детски хор “Бонка Големанова”. Най-малките ученици от “Марконис”, от групите Pre Junior A и Pre Junior В, бяха подготвили кратка програма под ръководтвото на своите преподаватели, с която поздравиха всички пораснали възпитаници, които получиха сертификати заслужени с много труд през изминалата година.

44 е общият брой на обучаваните, които получиха престижните документи, удостоверяващи уменията им по ангийски език по общоевропейска езикова рамка.

Тържествено приветствие отправи управителя на Езиков център “Марконис” д-р Николай Николов:
“За мен е особено радващ фактът, че тази вечер не просто ще връчим сертификати, а сред тях в най-високите нива ще видите новите граждани на света. Защото с тези сертификати от ниво”В2” до “С2” се става студент в чужбина, доказват се знанния пред работодатели и всички врати са отворени. Особено радващ е фактът, че за поред път имаме резултати на най-високото ниво- “С2”. Такива бяха резултатите и в изпитите на “Cambridge”, такива са и сега за изпитите на “Pearson”.
На много малко места в България имаме шанс да имаме обучение на ниво С2. В Ботевград в “Марконис” това е факт за пореден път”.

Д-р Николов представи статистика за постигнатите резултати през изминалите години.
За 14 години, от 2009 година, когато за първи път се е провел изпит на “Pearson” в Ботевград и региона, до днес общият брой на получени сертификати е 800. Отличните оценки са 343, или 42,9%. Оценки между “Много добър 5″ и Отличен 6” са 690, което е 86,3%.
Статистиката с резултатите от изминалата учебна година е следната: общ брой получени сертификати- 44, оценки между “Много добър 5″ и Отличен 6” – 39 или 88,6%.

След тържественото връчване на сертификатите възпитаниците и преподавателите се събраха за обща снимка.

Източник: balkanec.bg