21.04.2013

На 20 април, 2013 г. в базата на Езиков център “Марконис” се проведе традиционният изпит на Университета Кеймбридж, на който се явиха 39 от най-малките ученици на елитното училище. Общият брой на регистрираните кандидати от “Марконис” за изпитите на изпитния борд на Университета Кеймбридж Cambridge English Language Assessment тази година е 67 ученици, което е абсолютен рекорд за училище от мащабите на “Марконис”. За повечето от големите по възраст кандидати на “Марконис” изпитите ще протекат в базата на отворения изпитен център на Cambridge English Language Assessment “Аво-Бел” в София в края на месец май и края на месец юни тази година. Кандидатите от ниво CAE (втория сертификат на Университета Кеймбридж) пък ще положат престижните изпити в отворения изпитен център на Британския Съвет в София.

“Марконис” си сътрудничи повече от успешно от няколко години и с двата отворени изпитни центрове на изпитния борд на Университета Кеймбридж. От три години насам “Марконис” има официален статут на оторизиран подготвителен център за изпитите на Университета Кеймбридж. В същото време “Марконис” е международно-акредитиран отворен изпитен център за изпитите на PEARSON за Ботевград и региона, на които тази година в училището през месец май ще се явят 73 кандидати.

Така общият брой на полагащите изпити кандидати от “Марконис” тази академична година до момента е 140, като се очаква този брой да се увеличи. Това прави повече от 10% повишаване на броя на кандидатите в сравнение с миналата академична година – факт, който Управителят на “Марконис” Николай Николов  си обяснява с успехите на учениците на ръководеното от него училище след получаване на престижните международно-признати документи. Благодарение на тези дипломи вече няколко ученици на “Марконис” са приети студенти в престижни британски и други европейски университети.

Изпитът на най-малките ученици в базата на “Марконис” протече при перфектна  организация, което беше отчетено както от гостуващите изпитващи от Аво-Бел, така и от ръководството на “Марконис”.

Своите впечатления за нивото на учениците на “Марконис” сподели изпитващият Теранс Рандол, помолен да коментира представянето на кандидатите от колегата му Николай Николов, който също е акредитиран изпитващ за изпитите на Университета Кеймбридж. Според г-н Рандол нивото на учениците в “Марконис” като цяло е доста високо. В конкретика естествено не успя да влезе, тъй като това не е позволено от гледна точка на спазване на изпитната тайна и правила на провеждане на изпитите. Освен г-н Рандол, изпитващ на учениците на “Марконис” беше и г-жа Цветанка Богданова.. За организацията, реда и администрирането на изпита се грижеха г-жа Камелия Камбанова и изпитният координатор на Аво-Бел г-жа Елизабета Збирчева.

Пред камерите на местните медии Управителят на “Марконис” сподели, че за него и екипа му всяка учебна година е вид състезание, по време на което главната цел е постигане на високи стандарти в езиковите знания на обучаваните. В същото време Николов приема резултатите от изпитите като атестат на качеството на работата на екипа на училището, а фактът, че оценката идва от два независими международни изпитни борда е гарант за обективност.