С две номинации за „ОСКАР“ за иновации в обучението по английски език като чужд.

Наградите ЕLTons на Британския Съвет в Обединеното Кралство са единствените международни награди, чрез които се оценяват и отличават най-високите иновации в областта на преподаването на английски език като чужд (TEFL). Неслучайно английската преса и медии често ги наричат „ОСКАРИ” за иновации в обучението по английски език. Всички номинирани кандидати и победителите са с особено висок принос в областта на обучението по английски език. До номинация се стига след успешно преминати няколко кръга в процеса на кандидатстване и оценка на предлаганите иновации.

Самото оценяване на кандидатите се прави по специална методика
(Делфи техник) и целта й е да се избегне субективизма. Най-добрите проекти получават номинации, сред които е и победителят. Пликът с името на победителя във всяка категория се отваря по време на официална церемония. Традиционно тя се провежда в една от най-красивите и емблематични сгради в центъра на Лондон, а най-влиятелните медии на острова отразяват събитието и пристигането на номинираните по червената пътека.

През месец април, 2012 год. Езиков Център „Марконис“ стана ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ получило номинация за наградите ELTons 2012 – “ОСКАРИ” за иновации в обучението по английски език. За да бъде номинирано в категория „Местни иновации“, училището се пребори с огромния брой конкуренти от цял свят, като заслужено спечели високите оценки на международните съдии с проекта си „Маскените балове на Марконис – магията на комуникацията“, който се реализира всяка година около Коледа от 2005 год. насам.

Така „МАРКОНИС“ се нареди до най-големите имена в света в областта на обучението по английски език – Cambridge University Press, Oxford University Press, Pearson, Macmillan.

През месец март, 2015 год. д-р Николай Николов, Управител на „Марконис“, беше номиниран от Британския Съвет в Обединеното Кралство за наградите ELTons 2015 – „ОСКАРИ“ за иновации в обучението по английски език /Категория: „Награда за нов творчески талант на Macmillan Education“; Заглавие на продукта: „T.I.M.E. for teenagers“ (учебен комплект – учебник /методология/ за преподаватели по английски език като чужд ; Учителски дневник за оценка според системата на метода T.I.M.E.; комплект от 46 флашкарти с инструкции за практическите упражнения; комлект от 2 CD-та с аудио записи и материали за разпечатване и 2 DVD-та с примерни езикови и театрални T.I.M.E.-упражнения, както и пълен запис на примерна T.I.M.E.-пиеса.)