17.05.2014

За шести пореден път в езиков център „MARKONI’S “ Ботевград се провежда международния изпит PEARSON. Днес преди обяд най-малките ученици от нива – B JUNIOR, AS и BS полагат първия си изпит PTE YL в неговата писмена форма.
Изпитът е с начален час 8,00 ч. за цял свят. В рамките на 24 часа след изтичане на изпитния ден, според строгите изисквания, материалите заминават за Англия, където ще се оценяват работите на учениците. Изпитната тайна и условия бяха спазени, тъй като езиковият център подлежи на 24-часова проверка от Bulgarian Examination Board – официалният представител на изпитния борд PEARSON за България.

На 11 май бе проведен устният изпит PEARSON, когато всички ученици от “Марконис” се справиха достойно, подчерта управителят Николай Николов без да навлиза в подробности, за да запази тайната на изпита. ”Усещането е  много специално, когато чуеш ученици, които са за първа или втора година при нас, да говорят свободно съвременната форма на езика на Шекспир на съответното ниво”, сподели Николов пред присъстващите медии, минути преди официално да бъдат отворени кутиите с изпитните материали. Той изрази своята голяма благодарност към г-жа Румяна Видинова за професионализма, с който работи с най-малките възпитаници на „MARKONI’S “, като заяви, че очаква много добри резултати. Николов отбеляза и огромния принос на англичанина Нийл Уотърс, който води часове по разговорен английски в училището, както и благодари на целия екип за добрата работа. Румяна Видинова от своя страна пък добави, че учениците, които учат в езиковия център са деца, които искат да учат и деца, чиито родителите искат те да учат английски.”Успехът се дължи и на семейството”, каза още тя.


„Нашето училище е известно със сериозните домашни и  изисквания, и те ще продължат да бъдат такива, защото ние през годините сме се убедили, че това дава резултат. Днес се надявам учениците да имат силата да се справят, защото този международен изпит е тежък. Тази година е емблематична –  за шести път провеждаме изпитите на PEARSON , така че аз се надявам да има много шестици”, каза в заключение Николай Николов.

53 деца на възраст от 9 до 18 години са заявили участието си в изпитите на PEARSON, като има кандидати за всички нива – от най-ниските до най-високите.

Тази година голям интерес очаквано предизвикаха и изпитите на Университета Кеймбридж – Cambridge English Language Assessment, за които са регистрирани над 80 участника. Това е рекорден брой регистрации откакто езиковият център работи с  AVО Bell – София. Така учениците от “Марконис’” се явяват на изпитите на два независими международни изпитни борда, което е абсолютен гарант за обективност при оценяването.

Николай Николов посочи, че има разлика между двата формата на CAMBRIDGE  и PEARSON. От няколко години форматът на PEARSON е доста по-сложен като изисквания и специфика, но това дава условия за по-мотивирана подготовка и знания на обучаваните на високо ниво.


Тази година езиков център „MARKONI’S навършва 9 години от своето основаване, припомни управителят Николов и подчерта, че догодина предстои честване на 10-тата годишнина. За тези години училището е организирало 5 мащабни сесии за изпитите на CAMBRIDGE и вече 7 за изпитите на PEARSON.

Сертификатите от тези изпити във високите им нива дават право на възпитаниците на езиковия център да кандидатстват в различни чуждестранни университети. „Вече доста възпитаници на „MARKONI’S” учат в чужбина благодарение именно на получените сертификати след успешно положени международно-признати изпити”, подчерта ръководителят на езиковия център.


Николай Николов даде отговор за това, какъв е смисълът от толкова много изпити. По негови думи те на първо място дават мотивация за работа през учебната година. На второ място  учениците свикват с изпитната ситуация. Освен това, обучаваните добиват такава изпитна увереност, каквато, ако не се явяват на тези изпити не може да се развие. Той използва случая да благодари на родителите, които подкрепят своите деца. „Те са част от процеса и осигуряват на своите деца една възможност – в бъдеще да застанат гордо и смело без никакви притеснения да кажат „Аз имам едно добро езиково ниво, за което имам и нужната сертификация”. 


Езиков център „MARKONI’S “ Ботевград е официално оторизиран да бъде отворен изпитен център за изпитите на PEARSON и подготвителен център за изпитите на Cambridge English Language Assessment за всички нива.

Източник: balkanec.bg